Op versiertoer voor vluchtelingenproject

14 juli 2017

LEEUWARDEN – Het Manta-project koppelt Leeuwarders en vluchtelingen uit Eritrea om samen iets te maken. In het derde deel van deze zomerserie: Akberet en Rosa versieren flessen.

Zet twee jonge meiden bij elkaar en de geest gaat uit de fles. Samen toverden Akberet (23) en Rosa (26) een serie doodgewone wijnflessen om tot creatieve pronkstukjes, die in één van de vensterbanken van Microgalerie Eewal staan uitgestald. Hun handwerk- en schildermiddagen in de Leeuwarder binnenstad verlopen soepel, al jaagt Rosa’s kleine hondje Saar de jonge vluchtelinge uit Eritrea nog elke keer schrik aan…

,,We zijn in Eritrea niet gewend aan huisdieren”, legt Akberet uit, die twee jaar geleden naar Nederland kwam. ,,Er zijn wel honden in ons dorp, maar die leven buiten en jagen de hyena’s weg. Daarom vind ik honden eng.” Verder blijkt Akberet een stoere jongedame. ,,Ze heeft alles thuis achtergelaten, woont hier alleen en werkt heel gedreven om de taal te leren en een toekomst op te bouwen”, zegt Rosa. ,,Echt bewonderenswaardig.”

Akberet mist alles van haar land, maar vooral haar moeder en de rust in het dorp. Toch weet de intelligente jonge vrouw dat ze daar nauwelijks toekomst had. ,,Ik ben jong getrouwd en was in Eritrea huisvrouw. Hier kan ik leren, werken en voor mezelf zorgen.” Eenmaal in Nederland dacht ze lang na over wat ze wil worden, want die vraag was haar in Eritrea nooit gesteld. Inmiddels weet ze waar ze het allemaal voor doet: ,,Verpleegkundige worden”, zegt ze vastbesloten.

Eerst richt Akberet zich op het leren van de taal. ,,Drie middagen per week ga ik naar het Friesland College. Ik heb ook een taalcoach die extra lessen geeft in de bieb.” Ze spreekt al behoorlijk vaardig. ,,Ze is zelf nog niet tevreden, maar ik kan haar prima verstaan”, weet Rosa. Ook berichtjes schrijven via WhatsApp gaat haar goed af. Ze oefent veel en is ondernemend. Zo heeft ze een keer haakles gegeven aan kinderen op de Joodse school.”

Haken is de hobby van Akberet, daarom zocht ze voor het Manta-project een maatje om samen iets te maken. ,,Rosa zei dat ze niet kan haken, maar ze houdt wel van vormgeven”, vertelt de Eritrese. De dames besloten inspiratie op te doen op internet en kwamen zo op het idee om flessen te versieren. Rosa heeft ze beschilderd of met kralen beplakt, Akberet haakte voor elke fles een hoesje. ,,Meestal haak ik tafelkleedjes, dus dit was leuk om te doen. En gezellig, want we zijn beide sociaal.”

Het Manta-project is een initiatief van kenniscentrum diversiteit Tûmba en Microgalerie Eewal, bedoeld om de inburgering te stimuleren. Manta betekent ‘tweeling’ en alles wat de duo’s hebben gemaakt, is deze zomer te zien bij Microgalerie Eewal. Tûmba hoopt met Manta andere stad- en provinciegenoten te inspireren ook een poosje samen met een vluchteling op te trekken. Zodat er een netwerk ontstaat rondom hobby’s en – toekomstige – beroepen. Meer info: www.tumba.nl.

« Terug naar overzicht